VISOK KRVNI PRITISAK NA NERVNOJ BAZI

VISOK KRVNI PRITISAK NA NERVNOJ BAZI
maj 19 08:02 2016 Print This Article

Stres i uznemirenost mogu uticati na trenutni, iznenadni i nagli skok krvnog pritiska. Zato je veoma važno da osobe koje boluju od hipertenzije pronađu načina da izbegnu stres. Rezultati brojnih studija o različitim tehnikama kontrole stresa i njihovom uticaju na visok krvni pritisak pokazali su da meditacija, opuštanje mišića, joga i tehnike nenasilne komunikacije utiču na smanjenje hipertenzije. Istraživanjem je utvrđeno da se hipertenzija na nervnoj bazi može držati pod kontrolom uz svakodnevno slušanje klasične muzike, bar pola sata.. Istraživanja pokazuju da svakodnevno hodanje brzim korakom snižava vrednosti krvnog pritiska kod hipertenzičara, i to za čak 8 mmHg.  Fizička aktivnost omogućava da srce bolje koristi kiseonik, pa ne mora dodatno da se napreže u pumpanju krvi.

[wp_ad_camp_3]

cajeviSprovodite kardio vežbe bar pola sata četiri puta nedeljno, ali se prethodno obavezno posavetujete sa lekarom. Takođe, probajte da tokom šetnje povećate brzinu kretanja ili kilometražu. Sporo disanje i primena tehnika meditacije, kao što su joga i tai-či, snižavaju nivo hormona stresa i podstiču lučenje renina, enzima bubrega, koji utiče na vrednosti krvnog pritiska. Praktikujte ih pet minuta ujutro i pre odlaska na spavanje. Duboko udahnite i raširite grudni koš i stomačnu duplju. Potom izbacite vazduh i oslobodite se tenzije.

 

  Categories:
view more articles

About Article Author

Mediflora
Mediflora

View More Articles
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.