Lekovito bilje: Žalfija

Lekovito bilje: Žalfija
avgust 23 07:48 2017 Print This Article

Svi svoga konja hvale, a travari će među najbolje uvek uvrstiti i žalfiju. I po najstrožim kriterijumima, ona može slobodno da ponese titulu najlekovitije biljke na svetu. Proverite zašto…

Žalfija, kadulja ili latinski Salvia officinalis (od reči salvare, što znači spasiti ili lečiti) od pamtiveka se koristi za lečenje gotovo svake bolesti.

Moderna nauka dokazala je da žalfija ima antibakterijsko i antigljivično delovanje. Smiruje, osvežava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature, može da snizi nivo glukoze u krvi, što je čini korisnom kod dijabetesa. Nedavno se pokazalo da žalfija poboljšava pamćenje i deluje protiv Alchajmerove bolesti.

Praksa je dokazala da odlično pročišćava krv i jednako dobro pomaže kod izbacivanja sluzi iz organizma. Povoljno deluje na cirkulaciju, protiv krvarenja i upala.

Zbog svog jakog antiseptičkog delovanja, koristi se u lečenju afti, neugodnog zadaha, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema – grguljajte čaj od žalfije.

Žalfija deluje protiv učestalih povraćanja i proliva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu creva i želudca.

Povoljno deluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus materice, deluje antigljivično, pomaže kod regulisanja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprečava tegobe menopauze.

Žalfija pomaže radu bubrega i sprečava nastanak edema.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Lekovito bilje: Žalfija
Rating
51star1star1star1star1star
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.