Kako hranom da olakšate simptome reumatoidnog artritisa?

Kako hranom da olakšate simptome reumatoidnog artritisa?
decembar 27 12:02 2016 Print This Article

Ako samo malo obratite pažnju na to šta stavljate u tanjir, najverovatnije možete sebi pomoći u ublažavanju simptoma reumatoidnog artritisa. Nijedna dijeta ne može da izleči artritis, ali može da smanji inflamaciju u određenoj meri.

Koja dijeta je najbolja za Vas? Probajte mediteransku ishranu za koju je pokazano da pomaže.

Dosta voća, povrća, celih zrna, zdravih masti, mahunarki, ribe. Ova hrana sadrži nutrijente koji pomažu u redukciji inflamacije. Povrće, mahunarke i cela zrna žitarica su bogata vlaknima, dok je riba odličan izvor Omega-3 masnih kiselina. Haringa, losos, tuna najviše.

Maslinovo ulje je takođe dobro, jer je izvor zdravih masti, a smanjuje nivoe supstanci koje indukuju inflamaciju u telu.

Voće i povrće je puno antioksidanasa. Što je bogatije bojom, punije je antioksidansima – borovnica, ribizla, kupina, malina, šargarepa, pomorandža, brokoli.

Pokazano je u jednoj studiji, gde je žena 6 meseci praktikovala mediteransku ishranu, da oseća manji bol u zglobovima i da joj je manje izražena jutarnja ukočenost.

Crveno vino je takođe deo mediteranske ishrane, ali pre konzumacije, konsultujte se sa lekarom. Ukoliko pijete metotreksat, treba da izbegavate alkohol, zbog opasnosti od oštećenja jetre.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kako hranom da olakšate simptome reumatoidnog artritisa?
Rating
51star1star1star1star1star
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.